TarjaOmenainen Tervettä järkeä - sydäntä kuunnellen

Milloin kermasta tuli kasvisrasvasekoitetta ja kananmunasta E-massaa?

  • Milloin kermasta tuli kasvisrasvasekoitetta ja kananmunasta E-massaa?

Kun ruoassa oleva kermakastike on selosteen mukaan vettä, kasvisrasvasekoitetta, joka sisältää: kirnumaitoa, kasvisöljyjä, muunnettua tärkkelystä, emugointiainetta E471, stabilointiaineita: E461 metyyliselluloosa ja E415 ksantaanikumi, happamuudensäätöaineita: natriumsitraatti ja E330 sitruunahappo, laktaasientsyymiä sekä aromia, nousee ajatuskuplaan iso kysymysmerkki.

Kun kananmuna ruoassa onkin kananmunamassaa, joka sisältää neljää eri E -alkuista ainetta, nousee kuplaan toinen entistä suurempi kysymysmerkki.

Ymmärrän, että laitosruokailussa on haasteensa, kun ruokaa tehdään sadoille ellei tuhansille ruokailijoille. Ruoanteon tulee laitoksissa olla myös kustannustehokasta. Mutta silti.

Minä en halua syöttää lapsilleni tai aikanaan omille vanhemmilleni laitoshoidossa lisäaineita, keinotekoisia makeutusaineita, eineksiä ja valmisruokaa, sokeria ja erilaista prosessoitua roskaa.

Ruoka on polttoaineemme. En usko, että kukaan ihminen olisi voinut huonommin karsittuaan ruokavaliosta esimerkiksi lisäaineita sisältävät ruoka-aineet.

Milloin me menetimme kosketuksen terveeseen järkeen ruoanlaitossa ja syömisessä. Milloin perunasta tuli jauhetta, milloin natriumglutamaatilla ryhdyttiin parantamaan ruoan makua hyvän maustamisen sijaan?

Ruoanlaitto lähtee raaka-aineista. Puhtaus, kotimaisuus, mielellään luomua. Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio antaa energiaa koulu- ja työpäiviin, saa vanhukset voimaan paremmin laitoshoidossa.

Minulle ruoanlaitto on aina ollut tärkeässä osassa. Ei vähiten kuopukseni vaikeiden ruoka-aineallergioiden vuoksi. Valmistan ruoan aina itse alusta alkaen. Tavallista kotiruokaa, mutta hyvistä ja puhtaista raaka-aineista. Ruokailuun on saatava tervettä järkeä myös kouluihin ja muihin laitoksiin.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Valmistan ruoan aina itse alusta alkaen. Tavallista kotiruokaa, mutta hyvistä ja puhtaista raaka-aineista. Ruokailuun on saatava tervettä järkeä myös kouluihin ja muihin laitoksiin.

Suositus tuli.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mitä on kirnumaito, antakaapa nyt tarkka tuoteseloste, vai tuottaako kirnutkin maitoa.
Näitä maitoja olen maistanut, äidinmaitoa,lehmänmaitoa, vuohenmaitoa, tammanmaitoa ja hirvenmaitoa, mutta kirnumaito taitaa jäädäkin löytymättömänä maistamatta.
Kirnumaito on verrattavissa Konstanpylkkerön välikäsiin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kyllä Aimo kirnu tekee maitoa kermasta. Noihin maistamiisi maitoihin voin osallistua samalla listalla, jos hirven tilalle vaihdetaan lammas. Ja sen lisäksi olen juonut kirnumaitoakin, huomaa, että se ei ole kirnunmaitoa vaan kermasta kirnun avulla tehty juoma, jota kutsutaan yleisesti kirnupiimäksi koska se on hapanta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #8

Eli on keksitty uusi nimi "työtävieroksuvien malliin", toivottavasti jää vain vihreiden omaan käyttöön
Tietääkö kukaan mitä oli ennen kesäisin juotu HUITU ?

Käyttäjän TarjaOmenainen kuva
Tarja Omenainen

Näin syntyy kirnumaito:

Voi valmistetaan 35 - 40 % rasvaa sisältävästä kermasta. Suomessa voi valmistetaan yleensä hapatetusta kermasta. Voita valmistetaan myös hapattamattomasta kermasta.
Pastöroitu kerma jäähdytetään. Kirnussa kermaa vatkataan, jolloin rasvapalloset erottuvat vedestä. Syntyneet voirakeet suolataan, vaivataan yhtenäiseksi massaksi ja pakataan. Kun voi on erotettu kermasta kirnuamalla, jää jäljelle kirnumaito.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Keinotekoiset ainekset ovat nykyään arkipäivää, saatat syödä vaikkapa rasvatonta "kevyt"majoneesia jossa ei ole yhtään ainutta luontaista ainesosaa, vaan se on koostumukseltaan kokonaan huijausta kuten arabikumia ja synteettisiä aromeja ja joilla erilaisin kemikaalicoctaalein saadaan aitoa jäljittelevä suutuntuma ja maku.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Tarja Omenainen on lähestymässä oikeiden perusasioiden ydintä. Eines- ja lääketeollisuus on aivopessyt tavallisen kansan, jolle perinteinen lähiruoka on mystifioitu em. ahneen mafian toimesta peruuttamattomasti.
Myös oikea 'totuus' on tiedossa mutta ei mene enää poloisen ihmisen tajuntaan.
'Ensin meille tehdään sairaita, ja sitten sairaala'.. lääketeollisuus.. einesteollisuus..
Jos ihmiset alkaisivat syömään perinteisti 70v takaista ruokaa, kansa parantuisi.
http://koskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181676-tul...

Käyttäjän MattiKarvonen kuva
Matti Karvonen

Jopa WHO myöntää että sokerin saantia on terveyssyistä rajoitettava: http://www.who.int/nutrition/sugars_public_consult...

Ongelman ydin on se että ihmisten kosketus luontoon on kadonnut. Mutta toisaalta vastavoimaksi on alkanut nousta villiruoka, chilien ja yrttien kasvatus, sekä biohakkerointi. Ehkä tässä vielä jotain toivoa on.

Minulla toimii paleodietti; ennen luulin olevani terve, sitten kokeilin paleota ja kourallinen pikkuvaivoja hävisi. Olin hämmästynyt vaikutusten laajuudesta; todellakin ruokavalio on kaiken terveyden alku. Ja kääntäen, jos kansamme syö huonosti, se sairastaa paljon, joka tuossa WHO ohjeessakin kerrotaan. Ei tarvita sote-soppaa, vaan hyvistä raaka-aineista valmistettua lihasoppaa.

Jos olisin terveysministeri, komentaisin Antti Heikkilän laittamaan Suomen kansanterveyden kuntoon.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ongelma on hyvin yksinkertainen ja perustavaa laatua: Kuinka paljon olet valmis maksamaan lisää laitosruoasta, että se tehtäisiin raaka-aineista suoraan paikan päällä? Tuplat? Enemmän?

Yiinkysymys tässä(kin) on yksinkertaisesti raha, mien paljon ja mistä veronmaksajat ovat valmiit yhteisesti maksamaan.

J.a. Tauriainen

En usko, että oikeaa kermaa on enää saatavanakaan kaupoista.
En tiedä onko makuaistini muuttunut ? Nykyiset kermat joita saa esim. Kanadassa ruokakaupoista, ei ole sukuakaan oikealle kermalle.
Jos jollakin on faktatietoa asiasta , mielelläni otan vastaan palautetta viestiini. e-mail boat1@hotmail.com

Toimituksen poiminnat